Blodslinjerna

Veiga (Golegã)

Familjen Veiga föder upp den ursprungliga portugisiska lusitanohästen som är avlad för tjurfäkning. Under Manuel Tavares Veigas tid (född 1863) gjorde han ett urval på genetiska och morfologiska grunder och lade grunden till Veigahästen.

Veigahästarna kan verka oanseliga i hagen men briljerar under ryttare. De är små till medelhöga med kort rygg, otrolig rörlighet och en konvex nosprofil. De är lite nervösa men modiga och har förmågan att läsa dina tankar så att ridningen blir till ett nöje. Veigahästarna passar bra till barock och working equtation.

Andrade

Andradehästen har ett spanskt ursprung. Den är större än Veigan och anses lugnare, men även de är avlade för tjurfäkning. Andradehästen lämpar sig också för dressyr. En kombination Veiga-Andrade är oftast mycket lyckad.

Coudelaria Nacional (Santarém)

Detta är den statliga uppfödningen av skimlar. Coudelaria Nacional tillhör såsom Coudelaria de Alter och Portugisiska Ridskolan det statliga nationella stuteriet. Stuteriet grundades 1887 och äger några av de bästa hingstarna i Portugal. Här utförs nogranna ridtester och genetisk forskning. Hästar av spansk ursprung används mer här. Stuteriet har en auktion varje år i oktober.
Codelaria de Alter (Alter do Chão)

Detta är den statliga uppfödningen av de bruna lusitanohingstarna, alter-real. Stuteriet grundades 1748. Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet försämrades dock hästmateriealet pga för mycket inblandning av de moderna sporthästarna som engelskt fullblod och arab. Men under 40-talet började ett viktigt arbete och med 11 hästar med spanskt påbrå lyckades man rekonstruera den traditionella lusitanovarianten. Eftersom rasen är hårt inavlad kan den ibland ha något sämre temperament, men det pågår ett hårt arbete att få bort oönskade individer. Stuteriet ligger i ett av de vackraste områdena i Portugal. Här finns även en mycket intressant utställning om stridshästen genom tiderna. Stuteriet har en auktion varje år i slutet av april.