Avel

På Fors Gård bedrivs avel på både islandshästar och lusitanos. Här kan du läsa om vår avel, våra hingstar, avelsston samt en del av de avkommor som fötts på gården och efter gårdens hingstar.

Ylvas ord om sin avel

 Avel har alltid varit mitt stora intresse, speciellt med hästar. Då jag ridit och hållit på med hästar hela mitt liv började jag så smått med avel så fort jag hade råd och tid att ha egna hästar.

I min ungdom var jag medryttare på halvblodshästar och red mest i skog och mark. Så småningom fick jag tillfälle att köpa två shetlandsponnies till min dotter, då jag hade möjlighet att ha dem på en gård i Grödinge. De här två damerna var två egensinniga små hästar som så småningom blev väldigt bra på tävlingsbanan i framför allt ponnytrav, men de gjorde även bra ifrån sig i ponnygalopp, hoppning med mer. Så småningom växte dottern ur hästarna och intresset svalnade, så de fick komma in i avelsboxen. Men först premierade jag dem och de hade fin gammal stam båda stona och fick så småningom en del fina avkommor. De såldes senare tillbaka till sin uppfödare som avelston och slutade sina dagar i Frankrike på uppfödarens stuteri där. Så började det.

Under samma tidsperiod träffade jag min dåvarande sambo som hade en hel del travhästar, så slumpen gjorde att jag började intressera mig för travhästar och givetvis avel då med de högpresterande ston som ej längre kunde prestera på banan. Det var en rolig tid med åkande av ston till fina hingstar, att välja rätt hingst till rätt sto osv. Min avel lyckades och de flesta av mina hästar kom till start på banan med ganska lyckade resultat. Jag har än i dag ett sto från mitt stamsto kvar och har avlat lite på henne, men hon är nu för gammal och är pensionerad på Gotland.

År 1986 kom jag i kontakt med islandshästar också genom en vän från ponnytravtiden och travet. Jag hade faktiskt stött på islandshästen tidigare men inte riktigt fastnat förrän jag fick mer kontakt med dem det året. 1987 reste jag till Island tillsammans med min vän och vi ”köpte” hästar åt henne framförallt. Men vem kan åka till Island utan att komma hem med hästar i bagaget??? Inte jag i alla fall, så till min sambos förskräckelse hade jag uttökat vår hästarsenal med några islandshästar, men framför allt hade jag hittat ett fantastiskt sto 4 år gammal Aska fra Flugumyri. Henne såg jag på Nordlandet och skulle bara ha, svängde in på den berömda gården och efter hårda förhandlingar hade jag köpt mitt första avelssto.

Ylva och egenuppfödda Vepja från Fors Gård

Aska blev kvar på Island och reds in där samt avel visades som 5-åring med gott resultat. Därefter tog jag hem henne och försökte lära mig rida henne, hon var väldigt villig och hade en fantastisk pass. Hon visades om här i Sverige och fick då den högsta bedömningen ett sto fått i Sverige. Hon blev mitt stamsto i min avel och hon lever än, och fick sitt sista föl (2009) ett fint stoföl efter Mökkur fra Varmalaek. Aska är född 1983.

Mökkur känner väl de flesta islandsvänner till, min underbara härliga hingst som givetvis är stamfader till min avel. Om honom kan ni läsa på hans egen sida. Vi har även en godkänd son efter Mökkur, Urval från Olsbacken (samuppfödd Ylva Hagander/Inger Karlströmer).

Sedan har det bara fortsatt, och numera avlar jag också på lusitanohästarna. Dem kan ni också läsa mer om på deras sidor här på hemsidan. Gårdens lusitanohingst heter Vulcao. Jag har också fött upp en egen hingst som är godkänd för avel, Dinamo Y.H.

Även en liten falabellahingst smög sig in i mitt liv. Han kallas Spirit och används i avel till små damer, då det inte finns någon rasförening för falabella här i Sverige.