Mökkur frá Varmalæk

Vår finaste Mökkur har lämnat oss och vandrat vidare. Historien och bakgrunden om hur Mökkur kom till Fors Gård vill vi dela med oss av. Denna fantastiska hingst som gav så mycket till alla och tillsammans med Ylva vann framgångar i både tävlingar och avkommor. 

En kväll 1990 satt Ylva Hagander med goda vänner och tittade på en video med ston från Island som var till salu. Hon tittade förstrött eftersom hon inte skulle köpa någon häst just då. Plötsligt syntes en häst i bakgrunden som väckte hennes intresse. Hon kunde inte glömma synen så efter några dagars funderande ringde hon Jón-Petur Olafsson som skickat videon och frågade vad det var för häst. Jón-Petur sa att hästen var en hingst och att den inte var till salu.

Ylva kunde inte glömma hästen och började undersöka saken lite närmare. Hon fick veta att han blivit uttagen att delta på Landsmót (där blev han sedan 3:e bästa 5-åring 1990).

Ylva hade precis köpt en hingst, Vorbodi frá Isbiholi, men kunde inte släppa tankarna på Mökkur. Var skulle pengarna komma ifrån?

”I samma veva hjälpte jag min vän Kråke Lithander att köpa in islandshästar till hennes gård Tomarp vid Kristianstad.” berättar Ylva. ”Jag berättade om mitt bekymmer med de två hingstarna och hon kom med idén att vi skulle starta ett bolag tillsammans, med turhästar och hingstar. Sagt och gjort! Vi gjorde budget och vidtalade banken mm. Det gick några turer så när Mökkur salubjöds på Island kunde det bli verklighet att han till slut fem år gammal anlände till Fors Gård i augusti 1990.”

Mökkur var en stor personlighet som visste precis vad han ville. Han var positiv till det mesta men tyckte inte om att bada. Övergrinden i stallet ville han inte ha stängd för han tyckte om att ha koll på vad som händer. Var han ute i hagen sprang han fram till grinden och ville ha uppmärksamhet, när han inte hade ston i närheten. Kom någon han kände till la han upp huvudet på axeln och ville bli kliad. Då kunde man känna sig stolt, ty även om han alltid var vänlig mot alla så hade han sina favoriter.

Mökkur 29 år