Mökkur frá Varmalæk

En kväll 1990 satt Ylva Hagander med goda vänner och tittade på en video med ston från Island som var till salu. Hon tittade förstrött eftersom hon inte skulle köpa någon häst just då. Plötsligt syntes en häst i bakgrunden som väckte hennes intresse. Hon kunde inte glömma synen så efter några dagars funderande ringde hon Jón-Petur Olafsson som skickat videon och frågade vad det var för häst. Jón-Petur sa att hästen var en hingst och att den inte var till salu.

Ylva kunde inte glömma hästen och började undersöka saken lite närmare. Hon fick veta att han blivit uttagen att delta på Landsmót (där blev han sedan 3:e bästa 5-åring 1990).

Ylva hade precis köpt en hingst, Vorbodi frá Isbiholi, men kunde inte släppa tankarna på Mökkur. Var skulle pengarna komma ifrån?

”I samma veva hjälpte jag min vän Kråke Lithander att köpa in islandshästar till hennes gård Tomarp vid Kristianstad.” berättar Ylva. ”Jag berättade om mitt bekymmer med de två hingstarna och hon kom med idén att vi skulle starta ett bolag tillsammans, med turhästar och hingstar. Sagt och gjort! Vi gjorde budget och vidtalade banken mm. Det gick några turer så när Mökkur salubjöds på Island kunde det bli verklighet att han fem år gammal anlände hit i augusti 1990.”

Mökkur är en stor personlighet som vet precis vad han vill. Han är positiv till det mesta men tycker inte om att bada. Övergrinden i stallet vill han inte ha stängd för han tycker om att ha koll på vad som händer. Är han ute i hagen springer han fram till grinden och vill ha uppmärksamhet, när han inte har ston. Kommer någon han känner lägger han upp huvudet på axeln och vill bli kliad. Då kan man känna sig stolt, ty även om han alltid är vänlig mot alla så har han sina favoriter.

Mökkur 29 år