Ridskolehästar

Ridskolan startade hösten 1992. Dessförinnan hade Ylva hållit lektioner på sina privata hästar på begäran då det mest fanns turridning att tillgå i Stockholm och övriga landet. Istället för att starta turridning som så många andra började sin bana, så startade Ylva efter önskemål den första ridskolan för islandshästar. Där användes i början Ylvas egna tävlingshästar och inlånade privathästar, och efter hand köptes det in och byttes ut hästar till ridskolan. Än idag verkar en del av Ylvas gamla tävlingshästar, avelshästar, privathästar och rena ridskolehästar i verksamheten. Verksamheten har också utökats med välutbildade lusitanohästar för den lite mer vana ryttaren.

Våra ridskolehästar

Aska från Fors Gård

Sto, musblack född 2009
e. Mökkur frá Varmalaek
u. Aska frá Flugumýri

Aska (tidigare kallad Lill-Aska då hennes mor levde) är pigg och glad med mycket pass och tölt, travar fint också! Aska ägs av Ylvas barnbarn Alicia men jobbar i verksamheten när Alicia inte rider henne.

På bilderna är det Gunilla Nordqvist som rider under tävling med bra resultat , tredje plats i tölt.

Ásta min från Fors Gård (även avel)

Sto, svartskäck, f. 2008
e. Geimfari från Lind
u. Assa från Fors
ue. Mökkur frá Varmalaek

Ásta min har en BLUP på 116. Bedömning som 5 åring: ext 7.72 rid 7.88 tot 7.82. Ásta min är alltid pigg och alert, framåt och har en fantastisk tölt. Hon är dräktig med Álffinnur och skall föla till våren, så hon kommer att åka iväg för fölning fram på vårkanten (2020). Ásta min har en avkomma född 2018, ett fint sto. Ásta min (betyder älsklingen min) har tävlats av Ylva och senast på SM 2017 av Ylvas barnbarn.

Bliki frå Myran

Valack, svartskäck, född 1990.
e. Thokki frá Kilhraun
u. Indis frá Flugimyri
ue. Freyr fra Flugimyri

Bliki ägs av Antonio Sanchez, Ylvas make. Bliki är en femgångare med mycket pass, och tölt i kort till mellantempo. Bliki travar men behöver att ryttaren har bra balans och inte stör honom. Han fattar galopp fint men har lite svårt att få plats på ridbanan i galopp. Alltid pigg och framåt, kan alla krumelurer man behöver lära sig på ridskolan.

Dagrún frá Stóra-Kálfalaek II (även avel)

Sto, vitblack, född 1992
e. Dagur frá Kjarnholtum I (tot. 8.24, ridegenskaper 8.57, 9.5 för tölt, förstapremie för avkommor)
u. Mosa frá Hvítanesi
ue. Brúnn frá Dalasýslu

Dagrún är ett fyrgångssto, inköpt på Island. Ylva tog hem henne dräktig med Randver, hon fick ett isabellskäck stoföl. Dagrún har sedan fått två avkommor med Mökkur också. Dagrún är snäll och lättsam och ren i sina fyra gångarter, medelstor vänlig häst. Tycker om att gnida in sig ordentligt i leran i hagen. Lätt och fin i munnen, lite bekväm av sig. Kan ridas av alla!

Dimbrá från Järvsand

Sto, gulsvart med snopp, född 1999
e. Hágangur frá Sveinatungu
u. Sif frá Stafholtsveggum
ue. Jarl frá Höfda

Dimbrá är en snäll välutbildad dam, passar de flesta ryttare. Har tävlats lite av Ylvas barnbarn Alicia som sitter på ryggen på henne på bilden. Dimbrá har haft en skada så hon kan inte gå fullt utan får arbeta sparsamt för att fortsätta att hålla sig frisk. Bör heller inte ha för obalanserade ryttare så hon sned belastar sin gamla skada, vi vill ju att hon skall fortsätta vara frisk och må bra.

Frigg frá Dalvik

Sto, svart med snopp, född 2006
e. Hrodur frá Refsstödum
u. Venus frá Thverá, Skidadal

Härligt kraftig sto, rids som 4-gångare med bra tölt och trav men helst töltar på, gillar att bli pysslad med och uppskattar en godbit efter ridningen. Har stått på Fors först som privat häst- men köptes in till ridskolan och är mycket populär.

Gimmstein från Mörtö

Valack, svart med stjärn, född 1990
e. Dropi frá Miðsitju
u. Gola frá Hæringsstöðum (tot. 8.05)
ue. Fáfnir frá Fagranesi (hederspremiehingst)

Gimsteinn betyder ädelsten och det är han verkligen! Liten men naggande god, alla barns favorit, trygg och en aning bekväm men gör allting man ber honom om. Han är egentligen femgångare men rids som en fyrgångare. Gimsteinn är svenskfödd och är vår Maries första häst som hon tävlade upp till SM-nivå. Hon red in honom själv när han var 4 år gammal. Han börjar nu bli till åren och används mest på ungdomsgrupper. Han bör ha små och lätta ryttare och inte bära för tungt.

Greipur frá Vindási

Valack, fux med stjärn, född 1995
e. Svartur frá Unalaek
u. Rák frá Vindási

Greipur kom till gården som knapp åring då Ylva importerade honom från Island. Han köptes sedermera av Ylvas gode vän Anna Maud som har ägt honom och ridit honom sedan dess. Han var Anna Mauds bästa vän och kompis och största tröst under hennes långa sjukdomstid som tyvärr gjorde att hon lämnade oss här i november 2017. Ylva hade lovat att Greipur alltid ska få stanna på gården, så nu får han lite arbetsuppgifter att hjälpa till på ridskolan.

Greipur älskar att arbeta, är en pigg och glad femgångare med trevlig tölt och lättsam mjuk trav. Han är mycket välutbildad och kan allt inklusive fatta galopp. Älskar godis!

Höfði frá Álftárósi

Valack, skimmelskäck, född 1996
e. Teigur frá Husatoftum (tot. 8.15)
u. Hela frá Álftárósi
ue. Eiðfaxi frá Stykkishólmi (tot. 8.04, hederspremie för avkommor)

Höfdi är femgångare, en stor härlig valack med trevlig tölt. Han är skimmelskäck, men som alla skimlar så har skäckfläckarna bleknat bort. Han är alltid tjänstvillig och töltar på, travar och galopperar men har lite svårt att få plats i galoppen i ridhuset.

Lite kinkig med att sätta på tränset, varför vet vi inte men vi tror att han haft en mun skada på Island innan han kom hit. Han lägger ofta huvudet på sned också när man rider honom, vi har aldrig funnit någon orsak till det och inget synligt fel heller. Då han alltid kämpar på och är pigg och glad och lättsam i övrigt så har han fått ha sin lilla egenhet.

Kátina vom Störtal (även avel)

Sto, gulbrunblack, född 1996
e. Kolskeggur frá Asmundarstödum (tot. 8.15 icke-feif-bedömning, 9.5 för pass)
ee. Hraunar frá Saudárkróki
u. Nina vom Störtal
ue. Blöndal frá Stafholti (tot. 7.77)

Kátina är ett femgångsto med mycket tölt och pass och oförtruten energi. Hon är pigg och framåt, spensligt byggd men stark. Hon har svårt för galoppen i ridhuset och tycker pass är mycket bättre. Kátina har fått två avkommor efter Mökkur, Kelda och Kara, har även innan sin tid i Sverige en avkomma. Kátina är en härligt glad häst att rida, alltid framåt med bra bjudning. Avelsvärderad som fyraåring i sitt hemland Österrike. Kátina är tyvärr blind på sitt vänstra öga, troligen en skada som aldrig upptäcktes i tid, numera har även hennes andra öga börjat se sämre, men hon lider inte av det och klarar sig fint ändå. Man skall bara tänka på det vid hantering av henne.

Muninn frá Röde Hus

Valack, svart född 1995
e. Hrannar frá Selfossi
u. Svala frá Görlev
ue. Blakkur frá Saudardalsi

Muninn är en svart femgångsvalack med trevliga gångarter. Han har ok tölt, trav och galopp, lagom pigg och gör sitt bästa. Stor och välbalanserad kille, kan ridas av alla. Muninn har haft fång men är friskförklarad idag. Man måste dock alltid vara noggrann med hans matsedel och inte göra hastiga foderbyten eller låta honom äta för mycket grönt. Hans tänder har blivit dåliga av sin fång sjukdom.

Nökkvi frá Lambleiksstödum

Valack, brun, född 1998
e. Svipur frá Gerdi
u. Eyjalin frá Thingdal
ue. Seifur frá Saudarkroki

Nökkvi är en stor viktbärande kille, godmodig och kan mycket för de ryttare som ber honom gå fram ordentligt. Femgångare med bra trav blir lite pass taktig i tölten om man inte får ihop honom. Anpassar sig väl till ryttaren och tuffar på. Nökkvi har tyvärr lite eksem som han fick innan han kom hit, men klarar sig bra numera bara han får ett täcke på sig under knottperioden.

Saga från Fexgården (även avel)

Sto, rödblack, född 2000
e. Dugur frá Minni-Borg
u. Grobba frá Eyrarbakka

Saga är ett energiskt fyrgångssto med mycket motor och bra tölt och stora gångarter. En härlig häst som kräver lite mer rutinerad ryttare. Hon är avelsvärderad med en totalpoäng på 7.72 och har ett föl efter Mökkur. Saga har tävlats lite när hon var yngre. Tävlas fortfarande gärna av elever när så det erbjuds.

Sindra från Persbacka

Sto, brun med stjärn, född 2007
e.Nökkvi frá Vestra-Geldingaholti
u. Brá frá Varmalaek
ue. Freyr frá Akureyri

Sindra är ett ambitiöst fyrgångssto. Hon är mycket lättsam att rida och ren i sina gångarter, gör alltid sitt bästa, dock lite  ljud känslig. Hon gillar våra uteritter mer än att vara i ridskolan då hon gärna vill ”hänga” på någon av de andra hästarna och inte är så självständig alltid, behöver då en ryttare med ledarskap, stilla hand och välbalanserad sits. Hon är då en fröjd att rida!

Skjóni frá Breidabolsstad

Valack, rödskäck, född 1990
e. Sokron frá Holi/v Dalvik
u. Spadadrottning frá Moeldarhvoli

Skjóni är en femgångsvalack med mycket tölt, fin trav och galopp. Han gör alltid sitt bästa, ambitiös kille. Skjóni är bästis med Höfdi som han kom tillsammans med från Island. Populär häst i ridskolan som är lagom, en riktig klippa. Lika trevlig på ute ritt som på ridskola. Gillar inte mopeder och motorcyklar då han blev påkörd av en härute på vägen, och stod skadad en sommar. Börjar bli till åren, men tuffar på lika bra som när han var ung. Men sparar på honom nu när han börjar bli till åren.

Spakur från Hultgården

Valack, brunskäck, född 2010
e. Hýreygur från Smärslid
u. Salka från Kvarnbacka gård

Toppstjarna från Tjusta

Sto, brunskäck, född 2002
e. Meitill frá Kjarnholtum
u. Janting från Bärby

Fint vackert svenskfött femgångssto med mycket tölt och pass. Fina rörelser även i trav och galopp. Lagom bra vilja, känslig och lättsam. Spensligt byggt men lite över medel i mankhöjd. Toppstjarna kan vara lite vimsig ibland på ett charmigt sätt. Hon är poppis bland eleverna då hon är väldigt lätt i handen och töltar iväg med lätta steg.

Tor frá Stykkishólmi

Valack, fux, född 1995
e. Adam frá Medalfelli (tot. 8.24, 9 på lynne och form under ryttare, hederspremie för avkommor)
ee. Hrafn 802 frá Holtsmúla (tot. 8.56, 9 på tölt, trav, lynne och form under ryttare)
u. Dögun frá Hrappsstöðum (tot. 7.90, 9 för vilja)
ue. Kjarval frá Saudárkróki (tot. 8.32, varav 8.70 för ridegenskaper, 9 på trav, lynne och vilja, hederspremie för avkommor)

Tor är en kraftig kille, en aning bekväm men väldigt trygg och rolig om man rider fram honom ordentligt. Han är femgångare men rids som fyrgångare. Tor behöver mycket uppvärmning då han har utläkt spatt på båda bak, vilket gör honom lite stel i början av ridpasset. Han kan det mesta och är en välskolad kille. Som är mycket trevlig att rida om man trycker på de rätta knapparna.

Ùrval från Olsbacken

Valack, svart, född 2007
e. Mökkur frá Varmalæk
u. Dimma från Ekhaga
ue. Hödúr frá Hvoli

Ùrval är en mycket vacker son till Mökkur, totalbedömd till 8,28 och med en exteriörbedömning på 8,38. Ùrval är en storvuxen kille på 150 cm. Precis som på sin far och mor växer manen bara mer och mer. Han är riktigt blåsvart i sommarskrud. Han har mycket bra fem jämna gångarter med spets på passen och väldigt stor galopp. Han har mycket tempo i kroppen och de flesta hästar har lite svårt att hänga med när han töltar iväg. Han är otroligt snäll och lättsam att handskas med.

Vaka frá Bíldhóli (även avel)

Sto, brunblack, född 1990
e. Dagur frá Kjarnholtum I (tot. 8.24, ridegenskaper 8.57, 9.5 för tölt, förstapremie för avkommor)
u. Snörp frá Hallkelsstaðahlíð.
ue. Svalur frá Hallkelsstaðahlíð

Vaka är ett litet underbart femgångssto med mycket tölt, pigg och alltid tjänstvillig. Hon har fått tre avkommor varav den första Vel är i första klass. Hon börjar nu bli till åren och bör ridas av lätta ryttare, en fröjd för den ovana  likväl som den mer erfarna ryttaren.

Vepja från Fors (även avel)

Sto, brun, f. 1996
e. Týr vom Rappenhof
u. Dufa från Ekhaga (tot. 7.89)
ue. Litur frá Kletti (tot. 8.01)

Avelsvärderat fyrgångssto. Tot. 8.24, med 8.26 för ridegenskaper och 8.22 för exteriör, med bland annat 9 för tölt, vilja, galopp och form under ryttare. Har lämnat många fina avkommer, bl a avelsvärderade fyrgångs hingsten Vogur från Fors Gård som står på gården. Ylva tävlade henne upp i landslagsnivå med goda resultat i tölt och fyrgång.

Ylva och Vepja

Vepja 21 år här med Ylvas barnbarn Alicia på Elmia Icelandic Power Show 2017.

Tidigare ridskolehästar