Våra ridskolehästar

Ridskolan startade hösten 1992. Dessförinnan hade Ylva hållit lektioner på sina privata hästar på begäran då det mest fanns turridning att tillgå i Stockholm och övriga landet. Istället för att starta turridning som så många andra började sin bana, så startade Ylva efter önskemål den första ridskolan för islandshästar. Där användes i början Ylvas egna tävlingshästar och inlånade privathästar, och efter hand köptes det in och byttes ut hästar till ridskolan. Än idag verkar en del av Ylvas gamla tävlingshästar, avelshästar, privathästar och rena ridskolehästar i verksamheten. Verksamheten har också utökats med välutbildade lusitanohästar för den lite mer vana ryttaren.

Aska från Fors Gård (även avel)

Sto, musblack född 2009
e. Mökkur frá Varmalaek
u. Aska frá Flugumýri

Aska (tidigare kallad Lill-Aska då hennes mor levde) är pigg och glad med mycket pass och tölt, travar fint också! Aska ägs av Ylvas barnbarn Alicia men jobbar i verksamheten när Alicia inte rider henne. Aska har nu även fått gå i avel.

På bilderna är det Gunilla Nordqvist som rider under tävling med bra resultat , tredje plats i tölt.

Ásta min från Fors Gård (även avel)

Sto, svartskäck, f. 2008
e. Geimfari från Lind
u. Assa från Fors
ue. Mökkur frá Varmalaek

Ásta min har en BLUP på 116. Bedömning som 5 åring: ext 7.72 rid 7.88 tot 7.82. Ásta min är alltid pigg och alert, framåt och har en fantastisk tölt. Ásta min (betyder älsklingen min) har tävlats av Ylva och senast på SM 2017 av Ylvas barnbarn. Ásta har lämnat flera fina avkommor, arbetar mellan varven i verksamheten.

Greipur frá Vindási

Valack, fux med stjärn, född 1995
e. Svartur frá Unalaek
u. Rák frá Vindási

Greipur kom till gården som knapp åring då Ylva importerade honom från Island. Han köptes sedermera av Ylvas gode vän Anna Maud som har ägt honom och ridit honom sedan dess. Han var Anna Mauds bästa vän och kompis och största tröst under hennes långa sjukdomstid som tyvärr gjorde att hon lämnade oss här i november 2017. Ylva hade lovat att Greipur alltid ska få stanna på gården, så nu får han lite arbetsuppgifter att hjälpa till på ridskolan.

Greipur älskar att arbeta, är en pigg och glad femgångare med trevlig tölt och lättsam mjuk trav. Han är mycket välutbildad och kan allt inklusive fatta galopp. Älskar godis!

Vepja från Fors (även avel)

Sto, brun, f. 1996
e. Týr vom Rappenhof
u. Dufa från Ekhaga (tot. 7.89)
ue. Litur frá Kletti (tot. 8.01)

Avelsvärderat fyrgångssto. Tot. 8.24, med 8.26 för ridegenskaper och 8.22 för exteriör, med bland annat 9 för tölt, vilja, galopp och form under ryttare. Har lämnat många fina avkommor, bl a avelsvärderade fyrgångs hingsten Vogur från Fors Gård som står på gården. Ylva tävlade henne i landslaget med goda resultat i tölt och fyrgång under många år.

Vepja har mestadels gått i avel. Hon är en het häst med god vilja som kan vara svårt att bemästra för den ovana ryttaren. Numer får inte Vepja fler avkommor och jobbar i verksamheten. Är en fröjd för de som inte är rädda för hennes enorma vilja framåt.

Vepja är aldrig dum, bara väldigt framåt. Går sparsamt med rutinerade ryttare.

Ylva och Vepja

Baron

Baron från Säläng, svart valack född 2012.

Far är Fylkir från Åleby och Mor Björk från Säläng 

Dimbrá från Järvsand

Sto, gulsvart med snopp, född 1999
e. Hágangur frá Sveinatungu
u. Sif frá Stafholtsveggum
ue. Jarl frá Höfda

Dimbrá är en snäll välutbildad dam, passar de flesta ryttare. Har tävlats lite av Ylvas barnbarn Alicia, ridandes på bilden.  Klockren i verksamheten, töltar, travar och galoppar med alla, ung som gammal.

Höfði frá Álftárósi

Valack, skimmelskäck, född 1996
e. Teigur frá Husatoftum (tot. 8.15)
u. Hela frá Álftárósi
ue. Eiðfaxi frá Stykkishólmi (tot. 8.04, hederspremie för avkommor)

Höfdi är femgångare, en stor härlig valack med trevlig tölt. Han är skimmelskäck, men som alla skimlar så har skäckfläckarna bleknat bort. Han är alltid tjänstvillig och töltar på, travar och galopperar men har lite svårt att få plats i galoppen i ridhuset.

Lite kinkig med att sätta på tränset, varför vet vi inte men vi tror att han haft en mun skada på Island innan han kom hit. Han lägger ofta huvudet på sned också när man rider honom, vi har aldrig funnit någon orsak till det och inget synligt fel heller. Då han alltid kämpar på och är pigg och glad och lättsam i övrigt så har han fått ha sina små egenheter.

Láki

Láki från Solgård

Född 2012

E. Baldur von Waldhof

U.. Fála från Slätterne

Julia

Julia från Backome. Född 2011, brun med stjärna.

Far är Tenór fra Tunguhild.

Mor Sól frá Skammbeinsstödum 1

Kapella frá Efri-Kvihólma

Född 2007 bleksvart sto

e Vafi frá Hólmahjáleigu

u Arla frá Nordur-Hvammi

Mara från Fors Gård

Född 2016 svart sto

e Vogur från Fors gård

u Maja från Sindarve

Aldinros från Fors Gård

Född 2016 musblackt sto

e Vogur från Fors Gård

u Atorka från Fors

Frigg frá Dalvik

Mer information kommer 🙂

Kátina vom Störtal (även avel)

Sto, gulbrunblack, (kallad vitblack) född 1996
e. Kolskeggur frá Asmundarstödum (tot. 8.15 icke-feif-bedömning, 9.5 för pass)
ee. Hraunar frá Saudárkróki
u. Nina vom Störtal
ue. Blöndal frá Stafholti (tot. 7.77)

Kátina är ett femgångsto med mycket tölt och pass och oförtruten energi. Hon är pigg och framåt, spensligt byggd men stark. Hon har svårt för galoppen i ridhuset och tycker pass är mycket bättre. Kátina har fått två avkommor efter Mökkur, Kelda och Kara, har även innan sin tid i Sverige en avkomma. Kátina är en härligt glad häst att rida, alltid framåt med bra bjudning. Avelsvärderad som fyraåring i sitt hemland Österrike. Kátina är tyvärr blind på sitt vänstra öga, troligen en skada som aldrig upptäcktes i tid, numera har även hennes andra öga börjat se sämre, men hon lider inte av det och klarar sig fint ändå. Man skall bara tänka på det vid hantering av henne.

Muninn frá Röde Hus

Valack, svart född 1995
e. Hrannar frá Selfossi
u. Svala frá Görlev
ue. Blakkur frá Saudardalsi

Muninn är en svart femgångsvalack med trevliga gångarter. Han har ok tölt, trav och galopp, lagom pigg och gör sitt bästa. Stor och välbalanserad kille, kan ridas av alla. Muninn har haft fång men är friskförklarad idag. Man måste dock alltid vara noggrann med hans matsedel och inte göra hastiga foderbyten eller låta honom äta för mycket grönt. Hans tänder har blivit dåliga av sin fång sjukdom men håller hullet bra med god gröt och håller energin uppe.

Saga från Fexgården (även avel)

Sto, rödblack, född 2000
e. Dugur frá Minni-Borg
u. Grobba frá Eyrarbakka

Saga är ett energiskt fyrgångssto med mycket motor och bra tölt och stora gångarter. En härlig häst som kräver lite mer rutinerad ryttare. Hon är avelsvärderad med en totalpoäng på 7.72 och har ett föl efter Mökkur. Saga har tävlats lite när hon var yngre. Tävlas fortfarande gärna av elever när så det erbjuds. En av de mest populära ridskolehästarna, liten, naggande god.

Sindra från Persbacka

Sto, brun med stjärn, född 2007
e.Nökkvi frá Vestra-Geldingaholti
u. Brá frá Varmalaek
ue. Freyr frá Akureyri

Sindra är ett ambitiöst fyrgångssto. Hon är mycket okomplicerad att rida och ren i sina gångarter, gör alltid sitt bästa, dock lite ljud känslig. Hon gillar våra uteritter mer än att vara i ridskolan. Sindra är inte en nybörjarhäst då hon är känslig för skänkel och hand. Välbalanserade ryttare tycker hon är en fröjd att rida. Även den mindre erfarna ryttaren älskar Sindra då hon litar på sin ryttares trygghet oavsett erfarenhet.

 

Ùrval från Olsbacken

Valack, svart, född 2007
e. Mökkur frá Varmalæk
u. Dimma från Ekhaga
ue. Hödúr frá Hvoli

Ùrval är en mycket vacker son till Mökkur, totalbedömd till 8,28 och med en exteriörbedömning på 8,38. Ùrval är en storvuxen kille på 150 cm. Han har mycket bra fem jämna gångarter med spets på passen och väldigt stor galopp. Han har mycket tempo i kroppen och de flesta hästar har lite svårt att hänga med när han töltar iväg. Han är otroligt snäll och lättsam att handskas med. Lydig, välutbildad kille och lite känslig. Inget för den orutinerade ryttaren. Är ibland verksam inom ridskolan.

Tidigare ridskolehästar