Gården

Fors Gård ligger vackert beläget i Haninge på det sköna Södertörn, bland vikingagravar och med egen runsten. Gården innehåller flera historiska byggnader. Hela kullen där Fors Gård ligger kallades för Fors By. Den gamla kvarnen mittöver vid forsen (se nedan vy) hade även en såg och i de gamla torpen runt bodde folket som arbetade på gården.

Tvärsöver korsningen här vid Fors ligger Fors gamla lanthandel. Fors Gård var verkligen mötesplatsen mellan Nynäshamn och Stockholm. I korsningen stod en skylt som visade 29 km till Stockholm och 29 km till Nynäshamn. Här har det varit utgrävningar och man tror att innan det blev Fors By låg här en vikingaby. Det bekräftas av gravarna och runstenen.

”Forsen” Vitsån ringlar förbi Fors Kvarn och genom en hästhage. Den hagen kallas just därför ringhagen.

I den hästhagen vi kallar ”antikhagen” ligger den gamla ättekullen. Där begravdes bönderna under Fors Bys glansdagar sina gamla. Där ligger också vikingagravarna.

Nuvarande bostadshus är från 1937, då det brann ner och sedan återuppbyggdes på sin gamla grund. Det gamla bostadshuset var i trä men liknade i storlek och utseende nuvarande, rappade, hus.

Den ursprungliga ekonomibyggnaden som nu innehåller stall, After Ride, konferans, kurslokaler, övernattning och garage, var från 1892. Tyvärr brann den ned 1988 men återuppbyggdes 1989, utvändigt likadant som den ursprungliga byggnaden. Skillnaden är att det som nu är stall var ladugård och att det vita klubbhuset/stallkontoret var mjölkkammare. Bygget var unikt för sin tid med sina tre etage på stengrund.

På Ylvas och Antonios altan vid poolen kan man mysa vid ridläger och kursaktiviteter. Bilden är från Lusitano lägret sommaren 2004.

Ridhuset är isolerat, ridbanan 45 x 23 meter samt att det har en ekonomidel med WC, dusch och omklädningsrum för kunder. Det finns även en liten lägenhet och allrum förkorttids uthyrning på ridhuset.