Lusitano på Fors Gård
Lusitanohästen, den vackra, modiga och underbara väldigt tillgivna hästen.
Ja, hur kom nu lusitanon in i min härliga islandshästvärld? Det var mera slumpen än ett medvetet val. Vi skulle fira en god väns födelsedag med att anordna en ridresa, och det skulle inte vara på islandshästar. Sagt och gjort, en tjej i gänget hittade en artikel om dessa fantastiska hästar, och att man kunde åka till Portugal och få rida på välutbildade lusitanos.
Så vi bokade in oss på en resa samt ett antal lektioner hos en välkänd tränare och ryttare i Portugal, Joao Lynce, i mars 2002. Vi bokade också ett besök med ridning i hästarnas stad Golega, där man årligen runt Mårten i november har en stor lusitanofestival.
Efter tre härliga dagar hos Joao och tre dagar i Golega, var vi totalt bitna av denna hästras och ville bara lära oss mera. Så denna första resa följdes av, i mitt fall, 8 st resor på ett år, jag red så det glödde i fingrar och stuss. Mycket skäll fick man och mycket lärde man sig.
Nina, min kamrat och kollega, köpte sig en lusitano ganska omgående. Jag var mer försiktig och köpte en lite senare på året september 2002.
Våra två första lusitanos kom till Sverige i januari 2003 i 22 minus grader! Min Jambo (var Pegasus i många år på SIHS, insjuknade april 2016, 25 år gammal) försökte först hoppa över snödrivorna och förstod inte riktigt vad allt detta var, men fann sig snart till rätta i denna nya värld. För honom förmodligen toppen, då han blommade upp från att varit lite klen, sur men snäll och lågmäld i sitt väsen, till en stolt vit hingst med mycket ambition och pondus. Han blev glad, musklade på sig och blommade upp. Blommade lite väl mycket i min smak så till våren fick han bli valack!
Ja så började det. I februari 2003 var vi i Portugal igen (vilken gång i ordningen minns jag ej) och då var hingsten Importante till salu, en fantastisk läromästare och i Portugal välkänd Working Equatation-häst. Världsmästare i WE individuellt och lag, med sin ryttare Paulo Santos. Importante kunde jag inte motstå! Sagt och gjort, han fick stanna i Portugal och tävla säsongen ut med Paulo, anlände här sedan på hösten 2003.Tyvärr fick jag inte behålla honom i så många år, maj 2007 dog han.
Nu började det bli fler lusitanos på Fors, och efterfrågan för lektioner och att kunna rida dessa hästar skapade min idé med lyxridskolan och givetvis avel, då man hade en så fin hingst i sin ägo. Senare på våren 2003 bildades Svenska Lusitanosällskapet. Mer om våra lusitanos, både lyxridskola och avel, kan du läsa här på hemsidan.
Välkommen till Lusitanons underbara värld!